Plast_ika

 

Plasti_ka je biotehnološka zvočna instalacija, sestavljena iz terarija deževnikov, plasti zvočnikov z mikroplastiko in zemlje. Instalacija je zgrajena kot vmesnik za deževnike, ki z zvokom prenašajo mikroplastiko v globlje plasti zemlje. Terarij, v katerem živijo deževniki, se nahaja na vrhu instalacije in je opremljen s sondami, ki spremljajo gibanje deževnikov. Gibanje v terariju nadzira glasnost vnaprej posnetega zvoka deževnikov. Intenzivnost zvoka vpliva na prenos mikroplastike v globlje plasti instalacije. Vnaprej posneti zvoki tako postanejo 3-kanalna zvočna kompozicija, ki jo izvajajo deževniki, medtem ko se premikajo v terariju.

 

Bioumetnica Saša Spačal se loteva perečega vpliva človeškega napredka in ekologije. Delo z zgovornim naslovom Plast_ika izpostavlja problematiko mikroplastičnih delcev v prsti. V sodelovanju z Janom Turkom, ki skrbi za zvok in ob svetovanju dr. biomedicine Mirjana Švaglja, je umetnica ustvarila zvočno postavitev, ki podaja zgodbo o poroznosti tal in njenih prebivalcih.

“Plasti tal nastanejo zaradi raznovrstnosti neenakomernih presnovnih procesov v zemlji in se ločijo med seboj po številnih lastnostih kot je delež humusa, barva, vlažnost, prekoreninjenost, v dobi Antropocena tudi po stopnji in vrsti mikroplastike. Drobcene zemeljske živali v metaboličnem krogotoku planeta tako premeščajo in predelujejo snovi zemlje skupaj z raznovrstnimi delci mikroplastike, ki jih proizvaja človeška vrsta.”

Kot pravi sama, poskuša z instalacijo “mikrofavni naših tal skuša dati glas, da bi nam povedala, kako človeška dejavnost pronica tudi v globje plasti zemlje.”

 

Plast_ika, 2018
Saša Spačal

Zvočno oblikovanje: Jan Turk
Svetovanje, konstrukcija: dr. Mirjan Švagelj
Kuriranje, organizacija: Irena Pivka, Brane Zorman
Produkcija: Cona – Inštitut za procesiranje sodobne umetnosti
Spletna stran projekta: Plastic_ity

Razstave
Plast_ika, Simulaker gallery, Novo mesto, Slovenia [April – Maj 2019]
Plastik_a, Steklenik – Galerija za zvok, bioakustiko in , Univerzitetni botanični vrt, Ljubljana, Slovenija [December 2018 – Januar 2019]

Plastik_a
Saša Spačal

Biotehnološka
zvočna instalacija

Cona
Inštitut za procesiranje
sodobne umetnosti
2018