Surogat

 

Surogat je zvočna skulptura, ki vizualizira in sonificira upad negovanja simbiotskih vezi med rastlinami vanilije in glivami preko prevoda DNK semen vanilije v zvok.

Vanilla planifolia, vir okusne arome vanilije, je rastlina iz Mehike, ki pripada družini orhidej. Plezalka je epifit, ki raste na površini dreves s koreninami, ki tvorijo simbiozo z glivami in njenimi cvetovi, ki jih oprašujejo čebele Euglossine. Vaniljeva orhideja potrebuje obilno podporo med vrstami, da uspeva in daje priljubljeno začimbo.

Prehrambene industrije preoblikujejo in se izogibajo soodvisnosti vanilije s kloniranjem, kalitvijo na gojišč in ročnim opraševanjem. Simbioza orhidej se tako spreminja v spekter kapitalističnih nadomestkov oziroma surogatov, ki povzročajo presnovne razpoke v rastlinskih populacijah, kot je dejstvo, da v Mehiki gojijo samo sedem klonov Vanilla Planifolia.

Surogat, del serije Študije simbioze, je skulptura semen vanilije, ki vizualizira in sonificira izgubo biotske raznovrstnosti s prevodom DNK vanilije. Simbioza je vsaka vrsta tesne in dolgotrajne biološke interakcije med dvema organizmoma, naj bo to vzajemna, komenzalistična ali parazitska. Vsako od treh semen je vidik obstoja vanilije: od biološke simbioze z glivami do sintetične proizvodnje vanilije do rezanja njegovega števila v počasno izginotje.

Obdobje, v katerem živimo, smo ljudje oholo poimenovali antropocen, kar pomeni obdobje Zemljine zgodovine, v katerem prevladuje človek. Podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti, obsežno onesnaženje, uničevanje virov in druge zaskrbljujoče spremembe označujejo trenutno življenje na bledo modri piki v vesolju. Ta scenarij je posledica okostenele ideologije človekovega gospodovanja nad naravo, ki ne vidi potenciala obilja, ki bi se lahko pojavil, če bi planet prepoznali kot kompleksen medsebojno povezan sistem. Saša Spačal skozi umetniško raziskovanje raziskuje, kako smo ljudje evolucijski procesi, le eno izmed mnogih bitij v zapletenih presnovah planeta.

 
Surogat, 2022
Serija Študije simbioze
Saša Spačal

 
Koncept, skulptura, kompozicija: Saša Spačal
Program za sonifikacijo, kompozicija: Pim  Boreel
Svetovalec za genetiko: Tadej Markus
Tehnična podpora: Mirjan Švagelj
3D modeliranje: Matija Milkovič Biloslav
3D tisk: HEKA laboratorij / PINA Koper
Nosilna struktura: Scenart
 

Video
Intervju o Surogatu za Spor Festival

 

Razstava
Sound Art in Public Spaces, kuratorica Raquel Castro, Arhus Botanical Gardens, Spor Festival, Arhus, Danska [April 2022]
 

Surogat
Serija Študije simbioze
Saša Spačal

Zvočna skulptura

2022