Repozitorij hrepeneče hibridke

 

Repozitorij hrepeneče hibridke ali Kako priklicati simbionta je zvočno arhitekturna postavitev avtorice Saše Spačal, ki materializira zgodbo o Peji, hibridki graha in človeka. Hibridka Pea v rastlinjaku za poslušanje simbiotskega pretoka razvija različne načine evociranja odnosov z organi dotika in orodji za njihovo nego.
Repozitorij hrepeneče hibridke ali Kako priklicati simbionta je delo o načinih sožitnih povezav z biološkimi mrežami preko kritičnega preučevanja produkcije in organizacije človeškega znanja.
S pripovedovanjem zgodbe delo oblikuje domišljijski svet Pee, ki hrepeni po sožitju in ga postavi v rigidno konstrukcijo klasifikacije, ki združuje lastnosti rastlinjaka in repozitorija. Hrepenenje v kontekstu tega dela služi kot priklic prakse eksperimentiranja, da bi našli druge načine povezovanja, ki bi bili zmožni izstopiti iz ekonomije ekstrakcije, za katere se goji večina hibridov. Večina trenutne produkcije znanja in njenih orodij služi individualistični kapitalistični in antropocentrični agendi, vendar Pȇa kot Druga, kot hibrid, s svojimi simbiotičnimi eksperimenti špekulira in hrepeni po omrežjih, prepletih in skupnostih. Kot psihološki fenomen je prav hrepenenje tisto, zaradi česar Pȇa raziskuje in se odpira novim načinom bivanja.
Hrepenenje kot gibalo in vzgib spremembe jo vodi dalje, da bi presegla kategorizacije botaničnega znanja in negovala tudi širše medvrstne mreže življenja, ker hkrati verjame, da zgolj njena hibridnost ni dovolj za preživetje.

 

Repozitorij hrepeneče hibridke ali Kako priklicati simbionta, 2022
Saša Spačal

 

Znanstveni svetovalec: Primož Turnšek
Tehnična in znanstvena podpora: Mirjan Švagelj
Zvočno sodelovanje: Pim Boreel
Ilustracija: Trina Čuček Meršol
3D modeliranje: Lovrenc Košenina
Izdelava membran: Urša Štrukelj
Produkcija umetniškega dela: Dům umění města Brna / House of Arts Brno
Posebna zahvala: Jitka Pernesová

Razstavi
Krater, Kolektiv Trajna, Ljubljana, Slovenija [September-Marec 2022]
Brno Art Open, kuratorja Milan Mikuláštík in Milan Kreuzzieger, House of Arts Brno / Dům umění města Brna, Brno, Češka [Junij-Avgust 2022]

Repozitorij hrepeneče hibridke
ali kako priklicati simbionta
Saša Spačal

Zvočna in kinetična instalacija

Brno Art Open
Dům umění města Brna

2022